3voor12 Luisterpaal

De laatste albums in de luisterpaal
  1. Komt Tyler, The Creator uit de kast op zijn nieuwe album? Doet dat het er überhaupt toe? Hij maakt met Flower Boy in ieder geval een van de meest emotioneel beladen hiphopplaten van het jaar.
  2. Billboards langs de snelweg, Russische spambots die worden ingezet en meer marketing trucs, flink wat videoclips voordat er überhaupt een album is, een headline tour langs de Europese festivals: de nieuwe Arcade Fire is een van de grootste releases deze zomer.
  3. Noorderslag zit er op en wij hebben onze hoogtepunten maar eens op een rijtje gezet. Wat blijkt? Hiphop zegeviert, en wel in allerlei verschijningsvormen: de rauwe punkexplosie van SMIB vormt het absolute hoogtepunt, de druggy Leidse Plein-rap van Yung Internet volgen en zijn die Parels van de Jordaan niet eigenlijk het straatrap van de jaren 50?
  4. Wat is het toch makkelijk om een band uit het oog te verliezen. Alweer negen jaar geleden debuteerde Fleet Foxes uit Seattle met een magistraal debuut, waarmee het uitgroeide tot leiders van een folk revival beweging. Zes jaar na hun tweede album Helplessness Blues is er ineens een opvolger. Waar was Robin Pecknold gebleven? En nog belangrijker: waarmee komt ie terug?
  5. Ook de festivalbezoeker wordt zich de laatste jaren steeds bewuster van het feit dat er op de grote festivals zo weinig vrouwelijke artiesten staan. Maar als je nu kijkt op het showcasefestival The Great Escape, lijkt het alsof bands af zijn als er niet minstens één vrouwelijk bandlid op het podium staat. Het moet wel heel raar lopen willen de grote festivals over een paar jaar niet overspoeld worden met vrouwelijke artiesten. Ook 3voor12 toog naar Brighton om de talenten te tippen.
  6. Aan het einde van 2016, nog net voordat het halve land met kerstreces ging, kwam Bakuhatsu uit. De debuut EP, compilaitie, mixtape, album, hoe je het ook wil noemen van het Amsterdamse SMIB. En wat SMIB dan is? Niet echt een groep, daarvoor doet iedereen toch wel te veel zijn eigen ding. Bovendien doen ze veel meer dan alleen muziek maken. Een collectief, dat is het makkelijkste omschrijving.
  7. Rood, het is de kleur van contrasten. Van emoties die uitersten van elkaar zijn, maar tegelijkertijd ook iets met elkaar te maken hebben: Liefde, boosheid, seks. Rood is de kleur die Thomas Azier aan zijn stem verbindt. En ook de kleur waarnaar zijn album is vernoemd: Rouge.
  8. Juana Molina is een dame met een lange adem. Al in de jaren negentig gooide de Argentijnse een lucratief baantje als tv-ster overboord om muziek te gaan maken. Met ieder album verzamelde ze er wat liefhebbers bij en haar zevende is nu Album van de Week.