3voor12 Luisterpaal

De laatste albums in de luisterpaal
  1. Tientallen striemende zweepslagen. Cartoonesk haast. Van alle kanten, anderhalve minuut lang. Halverwege Arca’s album komt de pijnlijke laag die altijd al onderdeel is van zijn muziek, tot een uitbarsting. En dat is niet eens het heftigste nummer op de plaat, die wonderbaarlijk genoeg ondanks alle heftigheid nog adembenemend mooi is ook.
  2. Komt Tyler, The Creator uit de kast op zijn nieuwe album? Doet dat het er überhaupt toe? Hij maakt met Flower Boy in ieder geval een van de meest emotioneel beladen hiphopplaten van het jaar.
  3. Op twee ep’s na, moest de Sampha-fan het al jaren doen met enkel samenwerkingen. De Brit produceerde voor en zong mee met artiesten als Drake, Kanye West, Solange, Jessie Ware, Beyoncé en natuurlijk SBTRKT. En zo gonsde zijn naam al jaren rond voordat er überhaupt een heel album te horen was. Welnu, dat album is er sinds vorige week. Process is deze week het Album van de Week.
  4. Ook de festivalbezoeker wordt zich de laatste jaren steeds bewuster van het feit dat er op de grote festivals zo weinig vrouwelijke artiesten staan. Maar als je nu kijkt op het showcasefestival The Great Escape, lijkt het alsof bands af zijn als er niet minstens één vrouwelijk bandlid op het podium staat. Het moet wel heel raar lopen willen de grote festivals over een paar jaar niet overspoeld worden met vrouwelijke artiesten. Ook 3voor12 toog naar Brighton om de talenten te tippen.
  5. Het kan snel gaan in popmuziek. Gisteren barstte het gejuich los in de Ziggo Dome toen het licht dimde en het intro van ‘Passionfruit’ door de speakers schalde, inclusief die gekke break waar de Moodymann de plaat stillegt in het intro. Een house-dj uit Detroit met een flinke cultus en dan 17.000 man die ontploffen bij het horen van zijn stem. Dat had niemand een week geleden verwacht. Net als gisteravond niemand verwachtte dat Drake na bijna anderhalf uur wachten toch niet kwam en hij keihard uitgejoeld werd door de fans die hem twee verzette shows al lang weer vergeven hadden.
  6. Met zijn tweede album Big Fish Theory werpt rapper Vince Staples heel wat vragen op, zo tussen de regels en futuristische producties door. De belangrijkste: mag je er wel op dansen als je hem niet ten volste begrijpt?
  7. Mac DeMarco is een man met de lach aan zijn kont. Maar op zijn derde album toont de indieclown zich van zijn serieuze kant, met onder meer een serie liedjes over de vader die hem nooit opvoedde. En wat blijkt: hij heeft die aanstekelijke lach van hem helemaal niet nodig om te overtuigen.
  8. Cousins van Kim Janssen straalt een serene rust uit, en dat is superknap als je bedenkt hoe groots zijn orkestrale arrangementen van zijn indiefolkliedjes eigenlijk zijn. Op deze nieuwe plaat neemt hij een wandeling door zijn verwaterde herinneringen uit Azië.