3voor12 Luisterpaal

De laatste albums in de luisterpaal
  1. Wat we al wisten over Stormzy: dat-ie amper twintig jaar was toen ie vanuit het niets een gooi deed naar de kroon van de Britse rap. Dat-ie in staat is iedereen het zwijgen op te leggen met een spervuur aan woorden, dat weten we ook. Maar op zijn langverwachte debuut Gang Signs & Prayer leren hem ook op een heel andere manier kennen.
  2. Na een half jaar single na single uit te brengen, maakt Luwten de verwachtingen nu waar. Ze heeft een prachtige singersongwriter plaat neergezet, met ruimte voor de elektronische geluiden van percussionist Frank Wienk (Binkbeats). Er is een grenzeloze ruimte gecreëerd om je gedachtes op orde te brengen, een plaat om je ogen even voor te sluiten.
  3. Als jouw privéleven door een gesprek met een journalist overhoop was gegooid, zou je dan nog happig zijn om met de pers te praten? Ruban Nielson, de man achter Unknown Mortal Orchestra, stond altijd bekend als een open boek. Die openheid kwam hem duur te staan, dus nu beschermt hij zichzelf voor de buitenwereld. Voor zover hem dat lukt, tenminste.
  4. Eigenlijk werd Relatives in Descent achteraf pas een conceptalbum, en een politieke plaat tegen wil en dank. Protomartyr wilde het niet eens over politiek hebben, maar in deze tijd kom je er eigenlijk niet onderuit. Bijna ongemerkt sijpelde het in de muziek. Toen de liedjes op het vierde album van de Detroitse postpunkband vorm begonnen te krijgen, vielen de deprimerende thema’s ineens op hun plek. Een briljante plaat om doodongelukkig van te worden.
  5. Ariel Pink is hopeloos romantisch. Je zou het op zijn tien vorige albums vol stemmetjes, onnavolgbare humor, freaky synths en overgangen die van de hak op de tak gaan, haast vergeten. Nu op zijn elfde album, legt hij het er net iets dikker bovenop. En dat maakt het alleen maar mooier.
  6. Moses Sumney was te horen op Solange's A Seat at the Table (2016) en tourde vorig jaar met James Blake. Maar nu staat de 25-jarige zelf in de volle aandacht: afgelopen vrijdag is zijn eigen debuut Aromanticism uitgekomen en dit breekbare, soulvolle conceptalbum verdient de spotlights.
  7. Komt Tyler, The Creator uit de kast op zijn nieuwe album? Doet dat het er überhaupt toe? Hij maakt met Flower Boy in ieder geval een van de meest emotioneel beladen hiphopplaten van het jaar.
  8. Er zijn soms dingen die je te makkelijk voor lief neemt. Dat Moss de beste indieband van Nederland is bijvoorbeeld. Want zo ongelofelijk soepel en natuurlijk als hun vijfde album ‘Strike’ klinkt, kwam het niet tot stand.